Paris Police 1905 – ce aduce sezonul 2
Înapoi la blog

[Interviu] Paris Police 1905 – inspirație, probleme sociale și ce aduce sezonul 2

28.03.2023 Recomandări TV

Interviu TvAddicted Blog 

Scris de TvAddicted Blog

2023 a venit cu o supriză pentru TvAddicted Blog și anume participarea la turneul de presă UniFrance 2023. Alături de animații și discuții cu echipele Pacific Criminal și Asthrid et Raphaëlle, pe programul evenimentului s-a regăsit și Paris Police 1905. Prezenți în fața presei au fost Fabien Nury, creatorul seriei și Jérémie Laheurte, protagonistul și cel care îi dă viață lui Antoine Jouin.

Alături de informații și destăinuiri despre ce ne rezervă episoadele pentru fiecare personaj în parte și inspirația sezonului secund, una dintre noutățile primite a constat în reînnoirea și producția unei continuări cu sezonul 3.


Paris Police 1905: Paris, Crăciunul anului 1904. Când Poliția din Paris – sub conducerea prefectului Lépine – începe să ridice prostituatele de pe străzile orașului, corpul unui bărbat este descoperit în grădinile Bois de Boulogne. Inspectorul Antoine Jouin se ocupă de invetigație care îl poartă în tenebrele pariziene: pădurea din suburbia orașului, acolo unde oamenii vin să-și satisfacă cele mai ascunse dorințe. El se aventurează într-o lume ilicită în care proxeneții, șantajiștii și doctorii corupți fac parte dintr-o rețea plină de intrigi


Paris, ianuarie 2023

Unifrance Rendez-Vous 2023, panel Paris Police 1905: Fabien Nury și Jérémie Laheurte

Inspirația din spatele Paris Police 1905 – cu ce se remarcă un proiect de epocă în peisajul avangardist al proceduralelor moderne cu echipe de investigație și tehnologii performante.

Contactat de unul dintre producătorii postului pentru un nou proiect polițist cu o acțiune desfășurată la locul de muncă, Fabien Nury a dezvăluit că totul a pornit atunci când cineva s-a uitat la o serie de poze vechi de la locul unor crime. Plecându-se de la ideea unui proiect polițist de epocă, Fabien a fost contactat și Paris Police a luat naștere, fiecare personaj avându-și inspirația în cercetarea lui Nury. Acesta și-a dorit autenticitate prin descoperirea unor personaje interesante în cercetarea sa asupra vremii, în loc să creeze unele de la zero. Astfel, încă de la început Lepine a fost luat în considerare ca personaj central, integral într-o perioadă în care imaginea poliției de la acea vreme este reflectată în abordarea sa. La rândul său, Jouin este un ofițer de poliție puțin cunoscut dar al cărui nume apare în înregistrări mai mult în perioada 1910-1912, dar nu și dinaite – astfel a fost creat un personaj ficțional cu o bază reală. O metodă similară lui Alexandre Dumas.

Personaje și locații pariziene. Ca orice cercetare a unor vremuri de demult, Nury a început de la autoritățile locale – primărie, prefectură, arhive și a continuat la Biblioteca Națională, catalogul acesteia adunând ziare și periodice din fiecare zi și an de la acea vreme. Astfel au fost găsite informații și înregistrări despre diferite evenimente ale perioadei, nume ale unor personaje, figuri îndoielnice și chiar problematice. Cazuri cunoscute publicului ca parte din istoria locală, însă nu foarte documentate de generațiile tinere, astfel s-a creionat acțiunea sezonului I, principalii antagoniști pe fondul unor tensiuni politice la început de secol.

 Antoine Jouin. Inspirația din spatele interpretării lui Jouin ține foarte mult de propria cercetare și  documentare a lui Laheurte asupra acelor vremuri, acesta citind și vizionând diverse materiale pe baza cărora își forma propria poveste și context. Cercetarea sa a surprins de asemenea și numeroase fotografii ale adevăratului Jouin ce stă la baza personajului său. Totodată, în ciuda faptului că personajul său este unul din 1900, Laheurte a mărturisit că a încercat să aducă și să ofere publicului o interpretare modernă a ofițerului, oglindind și surprinzând aspecte curente, dar și actualizându-și personajul în funcție de perioada în care este surprins – în primul sezon, la începutul anilor 1900, Jouin era la început și se observa direct povara profesiei și a superiorilor săi, interiorizând greutățile; în sezonul secund, pe fondul celor cinci ani de la evenimentele S1, personajul lui Jouin evoluează și se dezvoltă, publicul reîntâlnind și totuși făcând cunoștință cu o versiune mai matură. Astfel fiecare personaj va evolua și va continua să se dezvolte cu fiecare episod și sezon.

Antoine Jouin și Marguerite Steinheil. În ciuda faptului că sunt prieteni buni și lucrează la acest proiect, personajele lor având deopotrivă conexiuni și cunoștințe comune, Jérémie Laheurte și Evelyne Brochu nu au filmat nicio scenă împreună timp de două sezoane. Fabien a mărturisit că lucrează în prezent (n.tr. ianuarie 2023) la prima scenă și la întâlnirea celor doi ce va avea loc în sezonul III. Fiind întrebat despre implicarea și profesionalismul lui Evelyn în producție (și tranziția într-o clipită de la un accent canadian puternic la unul complet franțuzesc), Jérémie a mărturisit că a primit rolul din Paris Police datorită ei, Evelyn încurajând echipa să îl angajeze atunci când a fost întrebată despre el.

Un serial contemporan de epocă. Temele abordate și incluse pe parcursul celor două sezoane redau probleme de actualitate și situații curente de pe scena poilitică, chiar dacă în versiune fictivă Paris Police avem alți actori. Evenimentele recente din Iran, pandemia, inegalitatea de gen și drepturile femeilor într-o societate patriarhală sunt exemple de probleme pentru care găsim o reflecție în Parisul lui Jouin. Astfel, cu cât o societate este mai represivă, mai intolerantă, cu atât apar mai multe oportunități pentru șantaj și corupție – F.N. “a twisted Christmas fairytale, very gothic and very sad in some tragic elements but with grotesque humor”. Sezonul II se concentrează pe promiscuitate prin cazul central aduce în discuție homosexualitatea, sifilisul, violul femeilor și etichetarea societății la adresa celor în cauză, având în prim-plan divizia de Moravuri de la acea vreme, intruziunea acestora în viața privată a individului prezentând acțiuni care redau o versiune rudimentară a Poliției Morale din Iran, precum și faptul că multe grupuri minoritare continuă să fie victime ale aceluiași bigotism chiar dacă în prezent este redat sub alte forme decât în Parisul anilor 1900.

Sezonul III aka Paris Police 19xx.

După finalul sezonului 2 din 1905, personajele vor trece din nou printr-un salt temporal înainte de a se reîntâlni cu telespectatorii, salt care va duce acțiunea în 1908-1909. Unul dintre motivele acestei decizii constă în abordarea unui caz real al acelei perioade, care cel mai probabil va deveni o componentă în povestea familiei Steinheil. Unele dintre personaje vor evolua personal și/ sau profesional, în timp ce altele vor rămâne ancorate în trecut. Astfel se va intensifica puțin misterul încercând să redescoperi pe fiecare în parte, dar și acțiunile ce i-au condus în acel punct.


Iubitorii serialelor europene pot explora biblioteca VOD din Aplicația Focus Sat în care vor descoperi universul captivant Canal+ Original cu personaje aclamate internațional. Cei care nu sunt clienți Focus Sat au posibilitatea să testeze gratuit timp de 7 zile Aplicația Focus Sat.