Cronica TVMania "Planeta celor singuri"
Înapoi la blog

Cronica serial "Planeta celor singuri"

16.02.2022 Recomandări TV

Cronica TV Mania

Scris de Andreea Chiriac Hentea

 

Serialul de Dragoste „Planeta celor singuri”, o antologie de opt povestiri, începe la Focus Sat TV

Din in 14 februarie, Focus Sat TV ne propune să ne gândim, firește, la dragoste. Dar nu oricum. Difuzată în fiecare luni, la 21.30, miniseria poloneză „Planeta celor singuri” este o colecție superbă de emoții și surprize, capabile să ne aducă zâmbetul pe buze și să ne încălzească sufletele.

O antologie de opt povestiri semnate de regizori diferiți, „Planeta celor singuri” ne propune să aflăm cum (mai) arată iubirea în epoca Internetului. Provocați de tema întâlnirilor pe care eroii lor și le dau prin aplicația „Planeta celor singuri”, cineaștii îi surprind cu umor și duioșie, cu inventivitate și tandrețe, dar niciodată cu indiferență.

Poveștile care ne fac să zâmbim

Aici barierele cad, iar vârsta și ocupația protagoniștilor sunt secundare. În fața noastră apar oameni timizi sau îndrăzneți, încrezători, temători sau dezamăgiți, care speră însă ca în calea lor să iasă acea scânteie unică pentru care merită să trăiești, să visezi, să-ți depășești limitele. Acea scânteie capabilă să miște soarele și stelele, numită dintotdeauna iubire.

Prospețimea și autenticitatea reprezintă cea mai frumoasă surpriză a acestei miniserii. Fără să aibă nimic din clișeele prea multor comedii romantice americane care bifează previzibil algoritmul cuprins între întâlnire și epilogul standard („Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”), poveștile cuprinse în „Planeta celor singuri” lasă de multe ori loc pentru îndoieli și ezitări, pentru tristeți și defazări, dar sunt cu atât mai naturale și omenești.

Dragoste pe pârtie

Uneori este vorba despre doi soți care se iubesc din liceu, precum Klara (Izabela Kuna) și Rafał (Bartłomiej Topa), pe care plecarea fiului la studii în străinătate îi pune în fața unei revelații.

Alteori are loc o primă întâlnire la care totul pare prea frumos ca să fie adevărat, ca în cazul blazatei Kasia (Hanna Konarowska-Nowińska) și a „perfectului” Rafał (Filip Pławiak). Unii dintre cei care se avântă la întâlniri au o minte sclipitoare ca a Elei (Marianna Linde) și imaginează teste pentru virtualii parteneri, dar nu pot anticipa sosirea unui personaj atipic ca Adam (Mateusz Damięcki).

Planeta celor singuri

Există ființe cu o hipersensibilitate ca a splendidei Paulina (Zofia Wichłacz), căreia romanticul Tomáš (Zdeněk Piškula) se străduiește să-i creeze o nouă lume, în care să se simtă liberă.

Vedem și firi temperamentale, care nu ezită să facă o călătorie nebunească la Viena, în căutarea dragostei, precum adolescentul Bartek (Vitalik Havryla), dar și temerari de șaptezeci de ani, precum Halinka (Maria Maj) și Władek (Witold Dębicki), care împart o prăjitură ca pe o declarație de dragoste.

Emoții fără surogate

Toți acești eroi ne cuceresc și ne duc cu ei de-a lungul unor povești în care ceea ce vedem se transformă, deseori, dintr-o succesiune de întâmplări jucate cu sensibilitate pe ecran într-o rafală de nostalgie care ne răsfoiește propriile amintiri emoționante.

Planeta celor singuri

Și mai există acolo muzica mereu inspirată, care însoțește primul sau ultimul dans al protagoniștilor, plin de speranțe sau de regret. Există atmosfera impregnată cu un farmec aparte, fie că e vorba despre Praga, Viena, Amsterdam, despre un mare oraș sau despre un sătuc.

De fiecare dată ne identificăm, tresărind de emoție, cu imagini, chipuri și obiceiuri familiare. Există mai tot timpul, în preajma protagoniștilor, evocări subtile, secrete de familie, colegi de liceu, rude pisăloage, amici credincioși, rivali sau intriganți, rememorări tandre sau umor copios, rezervându-ne mici scântei de bucurie chiar și în lipsa unui happy-end.

Planeta celor singuri

Există o continuă conectare cu eroii pe care îi vedem, care nu se sustrag nicio clipă atenției noastre și care ne fac să empatizăm cu ei. Să le urmărim descoperirile, să le savurăm umorul, să le simțim temerile, să le intuim umbrele.

Câte povești de dragoste se pot lăuda cu intrarea directă și definitivă pe radarul unui public convins că nu mai există nici un love-story nou și nici un context sentimental neexplorat?

Cu aerul său luminos și gesturile pur omenești care fac să vibreze neașteptat de puternic toate aceste povești de dragoste, „Planeta celor singuri” se instalează spontan în inimile noastre, sărbătorind emoția unică a întâlnirilor care ne accelerează bătăile inimilor și care ne pot schimba viața pentru totdeauna.

Un dar minunat, care face ca 14 februarie să redevină, în acest fel extrem de agreabil, o sărbătoare cu adevărat proaspătă și sinceră.

Focus Sat TV este disponibil gratuit pentru toți clienții Focus Sat, fiind inclus în toate pachetele TV satelit Acces precum și în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TV. Iubitorii de seriale europene de calitate care nu sunt clienți Focus Sat, pot accesa gratuit timp de 7 zile  aplicația Focus Sat. Titlurile disponibile în biblioteca VOD sunt producții de succes Canal+ precum „Pro și contra” (2 sezoane),  „Paris Police 1900”, „Baron Noir” (3 sezoane), „Pedagogul” (2 sezoane), „ZeroZeroZero”, „Moscow Noir”, „Nox”, „Secretul celor cinci”, „Ai încredere în mine” (2 sezoane).

VEZI ONLINE