Cronica TV Mania Ai incredere in mine
Înapoi la blog

Cronica serial "Ai încredere în mine/Trust me"

06.01.2022 Recomandări TV Focus Sat App

Cronica TV Mania

Scris de Andreea Chiriac Hentea

 

Seria „Ai incredere în mine” se lansează în ianuarie la Focus Sat TV

Din 3 ianuarie (în fiecare luni și joi, la ora 21.30), Focus Sat TV ne invită să urmărim primul sezon al captivantei serii „Ai încredere în mine”, o poveste despre adevăr, minciună și alegeri complicate. Cel de-al doilea sezon revine pe 10 ianuarie, cu un nou caz, la fel de incitant.

 

Ce ne aduce primul sezon din „Ai încredere în mine”

Povestea din „Ai încredere în mine” / „Trust Me” ne pune, la început, în fața unui conflict aparent ușor de tranșat. După ce descoperă cazuri de neglijență în spitalul din Sheffield în care lucrează, Cath Hardacre (Jodie Whittaker), o asistentă medicală pricepută și plină de empatie, ia legătura cu un ziarist, Sam Kelly (Nathan Welsh), pentru a face totul public și a le spune oamenilor adevărul. Numai că, așa cum o avertizează chiar jurnalistul, mărturisirea neregulilor la care a asistat îi va aduce discreditarea din partea managementului spitalului. Iar lucrurile chiar așa se întâmplă, iar Cath se trezește pe drumuri, cu numele compromis după atâția ani de muncă onestă și cu o fetiță, Molly (Summer Mason), pe care trebuie să o crească singură, după divorțul de neseriosul Karl (Blake Harrison). Disperată, ea vede în căsătoria și plecarea definitivă în Noua Zeelandă a prietenei sale, experimentatul medic de urgență Ally Sutton (Andrea Lowe), o soluție de supraviețuire. Cath își asumă identitatea acesteia și pleacă la Edinburgh, unde e angajată într-un spital scoțian după ce CV-ul ei o impresionează pe șefa departamentului, Brigitte Rayne (Sharon Small). Empatia noii angajate față de pacienți și experiența ei îndelungată îi câștigă de partea ei pe noii colegi, printre care medicul divorțat Andy Brenner (Emun Elliott).

 

Încotro se înclină balanța?

Ceea ce părea premisa unei imposturi se dovedește, pe parcurs, cu totul altceva. Cath, devenită Ally, are nenumărate scrupule, își păstrează conștiința profesională și este disperată nu doar că cineva îi va descoperi identitatea, ci că ar putea afecta viața unui pacient. Seria „Ai încredere în mine” nu este deloc genul de „serial cu medici” cu care suntem obișnuiți, ci mai curând o dramă psihologică (cu accente de thriller pe alocuri) găzduită în decorul unor spitale. Lansată în 2017, deci înainte de orice umbră de covid sau pandemie, această intensă serie BBC creată de Dan Sefton (unul dintre scenariștii excelentei miniserii „Secretul celor cinci”, difuzată tot de Focus Sat TV) vorbește despre secundele care pot înclina balanța spre viața sau spre moartea unui pacient adus în secția de urgență, dar – în subsidiar - și despre salvare sau condamnare, despre încredere și vină, greșeală, curaj și scrupule. Treptat, Cath / Ally, această eroină imperfectă care se autoculpabilizează permanent, dar are și cerbicia de a merge înainte sub noua identitate, ne transpune în povestea ei, în care aproape fiecare secvență dansează pe muchia pericolului, părând că precede iminenta devoalare a adevărului. Efectul psihologic puternic, rezultat dintr-un scenariu inteligent și atent la detalii, este susținut și de personajele credibile și deloc șablonarde, dar și de faptul că povestea nu ne bagă nicio clipă degetul în ochi, demonstrativ, ci ne expune doar faptele și reverberațiile lor morale asupra eroilor, cu precădere asupra lui Cath. Într-o epocă în care adevărul, competențele și deontologia, mai ales cea medicală, sunt atât de frecvent chestionate, serialul prezintă povestea unor oameni deloc indiferenți la suferința care inundă secția de urgențe, a unor medici și asistente perfect conștienți de minusurile și slăbiciunile lor chiar și când bravează. Lipsită de spectacolul gălăgios din multe seriale americane de gen, seria britanică „Ai încredere în mine”, nominalizată în 2018 la premiul BAFTA Scotland pentru cel mai bun scenariu de televiziune (premiu acordat de filiala scoțiană a Academiei Britanice de Film și Televiziune – n.r.), vorbește, cu mai puțini decibeli, dar cu infinit mai multă sensibilitate, despre profesia cronofagă și posesivă a oamenilor din sistemul medical.

 

O actriță pentru toate anotimpurile

Una dintre cele mai bune actrițe britanice de azi, Jodie Whittaker este, de fapt, motorul acestei serii bine scrise și atât de tulburător articulate etic. După succesul enorm din neuitatul „Venus” (2006), în care s-a făcut remarcată chiar fiind o debutantă de 25 de ani care îi dădea replica unui colos precum Peter O'Toole, Jodie Whittaker a jucat impresionant în seriale precum „Oglinda neagră” / „Black Mirror”, „Broadchurch” sau în longevivul „Doctor Who” (în care continuă să joace și în prezent). Doar aparent frivolă, ea este genul de actriță cu un instinct infailibil, de la care nu te aștepți niciodată la un pas greșit. Datorită talentului său extraordinar, Cath / Ally devine un personaj greu de prins în montura unor calificative tranșante. Jodie Whittaker ne duce cu ea peste tot, ne transmite dureros, drept în diafragmă, frământările teribile ale eroinei sale și tensiunea care o încearcă, de om corect o viață, silit brusc să acționeze fals și să mintă permanent, pentru că, după cum se știe, o minciună are nevoie de încă un șir de noi minciuni care să o acopere. Îi dau replica inspirat, în această poveste neobișnuit de atașantă, excelenții Emun Elliott („Prometheus”, „Urzeala tronurilor”), Lois Chimimba („The One”, „Doctor Who”), Sharon Small („Downton Abbey”, „About a Boy”) și Michael Abubakar („Artemis Fowl”, „Supernova”).

 

Cu un al doilea sezon care urmărește o poveste nouă, dar concentrată tot în jurul unor valori precum încrederea, sinceritatea și altruismul, „Ai încredere în mine” ne aduce o mulțime de interogații cu atât mai pregnante în epoca angoasantă pe care o traversăm. Sezonul al doilea îl are în centru pe caporalul Jamie McCain (Alfred Enoch), un supraviețuitor al unei ofensive militare încheiate dramatic. Recuperându-se după o leziune a coloanei vertebrale și incapabil să meargă, Jamie se confruntă acum cu un nou inamic, în timp ce colegii internați o dată cu el mor pe capete. Forțat să-și înfrunte temerile, tânărul devine paranoic și incontrolabil, iar amenințarea de care vorbește e tot mai neclară. Cât mai valorează acum încrederea?

Focus Sat TV prezintă în exclusivitate seriale multipremiate și producții Canal+ Original, aducând în atenția publicului din România extraordinara cinematografie europeană.

Focus Sat TV este disponibil gratuit pentru toți clienții Focus Sat, fiind inclus în toate pachetele TV satelit Acces precum și în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TV. Încearcă aplicația Focus Sat gratuit 7 zile și vezi oricând serialul „Ai încredere în mine” (2 sezoane),  disponibil în biblioteca VOD, alături de alte producții de succes Canal+, precum Pro și contra (2 sezoane), Paris Police 1900, Baron Noir (3 sezoane), Pedagogul (2 sezoane), ZeroZeroZero, Moscow Noir, Nox sau Secretul celor cinci.

VEZI ONLINE