Zile și Nopți | Avancronica "Toate acele lucruri"
Înapoi la blog

Zile și Nopți | Avancronica "Toate acele lucruri"

19.12.2022 Recomandări TV

Avancronica Zile și Nopți 

Scris de Ioan Big

“Toate acele lucruri” | Actriţa ALEXANDRA MARIA LARA despre noul serial de la Focus Sat TV

Remarcabila actriță de origine română Alexandra Maria Lara și legendarul actor francez Jean Reno aduc în seara de Ajun pe micile ecrane o poveste frumoasă şi plină de sensibilitate despre o relaţie de familie complicată, dar plină de iubire și umor.

Pe 24 decembrie, de la ora 20:00, Focus Sat TV invită publicul din România să urmărească în premieră, sub forma unui maraton, toate cele nouă episoade ale producției Canal+ Original intitulată Toate acele lucruri, adaptarea bestseller-ului celui mai citit scriitor francez contemporan, Marc Levy, publicat şi în limba română de editura Trei în 2008 (Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus).

Reunirea pentru scurtă vreme al unui tată defunct cu fiica sa înstrăinată pentru a-și împărtăși lucrurile ce au rămas nespuse între ei în timpul vieţii reprezintă premisa unuia dintre cele mai emoţionante seriale lansate anul acesta, care debuteaza însă… SF, întrucât părintele (Jean Reno), reapărut intempestiv după propria înmormântare, se relevă a fi un android care deține memoria tatălui tinerei Julia (Alexandra Maria Lara), echipat cu baterii ce au o durată de viață de numai șapte zile, deci care, după o săptămână, se va închide automat. Avem oare de-a face cu o dramă sau cu o comedie?

Am rugat-o pe Alexandra Maria Lara (Der Untergang, The King’s Man, Geostorm), una dintre stelele cinematografiei europene, aleasă în 2022 copreședintă a Academiei Germane de Film, care face un rol antologic şi aici, în serialul Toate acele lucruri, să ofere cititorilor Zile şi Nopţi câteva lămuriri.

ALEXANDRA-MARIA-LARA-despre-noul-serial-de-la-Focus-Sat-TV

Cred că e important să fie acest melanj între dramă și comedie, dar eu, când am citit scenariul prima oară, am fost foarte fixată pe această relație între tată și fiică, acesta a fost lucrul care m-a mișcat pe mine foarte tare și, firește, posibilitatea irealistă să ai încă o dată șansa să îți petreci șase zile cu tatăl tău, care de-abia a murit. Ceea ce sigur că este absurd – în teatru ar fi teatru absurd – dar eu am citit mai mult partea asta mai adevărată în comunicarea între tată și fată, iar faptul că el revine ca un android a fost pentru mine un lucru pe care aproape că… nu l-am jucat.

ALEXANDRA-MARIA-LARA-despre-noul-serial-de-la-Focus-Sat-TV

ALEXANDRA-MARIA-LARA-despre-noul-serial-de-la-Focus-Sat-TV

ALEXANDRA-MARIA-LARA-despre-noul-serial-de-la-Focus-Sat-TV

ALEXANDRA-MARIA-LARA-despre-noul-serial-de-la-Focus-Sat-TV

Povestea din Toate acele lucruri, departe de a fi una melodramatică, nu se limitează însă la cuvintele nespuse între tată şi fiică, întrucât tandemul, la sugestia replicii în mărime naturală a părintelui, porneşte într-o călătorie ce va deveni o aventură inițiatică în vederea găsirii primei iubiri a Juliei, care ne poartă în spaţiu din Bruges până la Berlin şi în timp de la căderea Zidului până în anii Războiului din Afghanistan.

ALEXANDRA-MARIA-LARA-despre-noul-serial-de-la-Focus-Sat-TV

Acele zile împănate de amintiri fericite sau dureroase, petrecute contracronometru în compania tatălui recuperat temporar, nu reprezintă doar o incursiune de valorizare nostalgică, ci de redescoperire de sine şi de reevaluare a sentimentelor care îi jalonează Juliei propria istorie ca individualitate. Fiindcă deşi pare împlinită, deopotrivă în plan personal şi profesional, nu arată, totuşi, a fi pe deplin fericită.

Da, exact! Este o femeie care a reușit multe în viața ei până în momentul în care o cunoaștem ca spectatori, cred eu, dar, pe de altă parte, este o femeie care și-a pierdut mama prea devreme și a rămas cu acest tată cu care are o relație foarte complicată… în timpul serialului o să aflăm mai mult de ce anume au această relație complicată, de ce aproape nu a existat comunicare între ei doi.

Deci, în sensul acesta, nu este o femeie care să se simtă împlinită. Altfel, e puternică, ambițioasă, corectă, are un prieten foarte bun şi este într-o legătură de dragoste cu cineva pe care însă nu îl iubește așa cum ar trebui să iubești cu adevărat, pentru că, la un moment dat, a fost în tinerețea ei îndrăgostită de altcineva – The Big Love! -, și asta este situația în care se regăsește în momentul în care începe povestea noastră.

Toate acele lucruri își datorează reușita mai ales talentului protagoniștilor, ambii memorabili în definirea unei relaţii familiale complicate pe care o infuzează emoţional într-un mod extrem de nuanţat, ceea ce ne face să presupunem că au investit în roluri mult din experienţele lor personale de viaţă legate de cele trei teme majore care fac rezonant serialul de la Focus Sat TV cu fiecare dintre noi: familia, dragostea și prietenia. Era deci firesc să aflăm de la Alexandra Maria Lara cum a fost experiența colaborării cu Jean Reno.

ALEXANDRA-MARIA-LARA-despre-noul-serial-de-la-Focus-Sat-TV

ALEXANDRA-MARIA-LARA-despre-noul-serial-de-la-Focus-Sat-TV

A fost o întâlnire excepțională! Sigur că am întâlnit atât de mulți actori și actrițe fantastice în toți anii aceștia în care am jucat, dar cu el, din primul moment, m-am simţit deja în largul meu.

Îmi amintesc că, în seara în care trebuia să fac cunoştinţă cu el, eram în camera mea de hotel foarte emoționată și, așa, un pic agitată, dar când m-am dus jos să îl întâlnesc, el s-a ridicat imediat când am ajuns la masă, a făcut un semn cu mâinile, așa, şi am simţit imediat o legătură și  căldură între noi doi. Am avut efectiv sentimentul că am intrat amândoi, fără nicio discuţie sau efort, chiar de dinainte de prima zi de filmare, în aceste roluri de tată și fiică, spre deosebire de povestea din serial, unde avem și destule conflicte.

Noi am petrecut foarte mult timp împreună… nu m-am așteptat! Am crezut că poate Jean e cineva care, seara, dorește să fie singur, dar am petrecut foarte multe seri, foarte multe ore în care ne-am uitat la texte şi le-am lucrat împreună sau am discutat despre tatăl lui, tatăl meu, părinții noștri. În sensul acesta, a fost una dintre lucrările cele mai deosebite pe care le-am făcut vreodată, pentru că admirația mea pentru el e ca admirația tuturor și trebuie să spun că am gustat fiecare clipă lângă el, să-l aud vorbind despre teatru, despre toate experiențele care l-au făcut nu doar un mare, mare actor, ci și un om extraordinar.

Nici acum nu-mi vine să cred. Am păstrat însă legătura şi, din când în când, ne scriem câte un mesaj. A fost deci o mare surpriză pentru mine și un mare cadou că am putut să trec prin experiența asta cu el!

ALEXANDRA-MARIA-LARA-despre-noul-serial-de-la-Focus-Sat-TVALEX BRENDENMUHL & ALEXANDRA MARIA LARAALEXANDRA-MARIA-LARA-despre-noul-serial-de-la-Focus-Sat-TVMARC LEVY

Nu doar Jean Reno şi Alexandra Maria Lara, ca tată şi fiică strălucesc în distribuţia serialului Toate acele lucruri, ci şi interpreţii partenerilor actriţei care susţin temele prieteniei şi iubirii, în speţă chiar celebrul scriitor Marc Levy, autorul romanului-sursă şi, totodată, showrunner-ul serialului, care-şi asumă în faţa camerei de filmat postura de cel mai bun prieten al Juliei, şi, respectiv, multipremiatul actor catalan Alex Brendenmühl în rolul jurnalistului berlinez care a fost prima şi marea ei dragoste.

O dragoste regăsită după ani, sau poate că nu, datorită complicităţii paterne… asta rămâne de văzut în maratonul serialului Toate acele lucruri de la Focus Sat TV, în ajunul Craciunului.

Interviu de IOAN BIG

Foto: Canal+ Original

ALEXANDRA-MARIA-LARA-despre-noul-serial-de-la-Focus-Sat-TV

Notă: În data de 24 decembrie, la Focus Sat TV, în premieră în România, se lansează un nou serial, Toate acele lucruri, o producție Canal+ Original, ale cărui 9 episoade vor fi difuzate sub forma unui maraton, începând cu ora 20:00. Serialul va fi de asemenea disponibil în biblioteca VOD din Aplicația Focus Sat și-l puteți astfel urmări de oriunde vă aflați pe teritoriul Uniunii Europene.