Zece sportivi români medaliați la edițiile precedente ale JO
Înapoi la blog

Zece sportivi români remarcabili medaliați la edițiile precedente ale Jocurilor Olimpice

28.07.2021

Jocurile Olimpice de la Tokyo au început deja, iar fanii sportului se bucură de primele medalii câștigate de echipa României. Deși ediția din 1984 din Los Angeles a adus cel mai mare număr de medalii pentru sportivii romani, 53 de medalii au fost obținute la acea vreme, dintre care 20 de aur, performanță cu care România s-a clasat pe locul 2, după Statele Unite, și edițiile mai recente ale Jocurilor Olimpice au adus medalii importante.

De-a lungul timpului, România s-a bucurat de sportivi care au obținut performanțe extraordinare la Jocurile Olimpice, fie că vorbim despre gimnastică, canotaj, atletism, caiac canoe sau înot.

Iată sportivii cu rezultate remarcabile obținute la Jocurile Olimpice începând cu ediția de la Sydney din anul 2000.

Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă a obținut în întreaga carieră 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la 6 olimpiade, din care 2 medalii de aur au fost câștigate la Sydney în 2000 și la Atena în 2004, la proba de canotaj 8+1 vâsle. Elisabeta Lipă este în prezent președinte al Federației Române de Canotaj și președintele CS Dinamo București.

Gabriela Szabó

Gabriela Szabó a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară de la Sydney din anul 2000, la proba de alergare 5.000 m și cu bronz și respectiv argint la proba de 1.500 m, de la Jocurile Olimpice din 1996 și 2000. A fost de asemenea de șapte ori campioană mondială (de patru ori în sală) la seniori și o dată la juniori și de două ori campioană europeană în sală.

Sandra Izbasa

A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice în 2008, la Beijing, unde a urcat pe prima treaptă a podiumului pentru proba la sol. A obținut bronzul cu echipa și în 2012, la Londra, unde a cucerit titlul olimpic la sărituri. S-a retras din activitatea competițională la sfârșitul anului 2015, după Campionatele Mondiale de la Antwerp (Belgia). În 2008, a fost desemnată Gimnasta Anului de Federația Română de Gimnastică.

Georgeta Damian - Andrunache

Canotoarea română a vâslit în echipajul României de 8+1 cu care a câștigat aurul la Jocurile Olimpice din 2000, de la Sydney. Tot în Australia, sportiva noastră a luat medalia de aur și la proba de pereche femei. Împreună cu Viorica Susanu, Georgeta a câștigat proba de două rame la Jocurile Olimpice din 2004 și din 2008. Tot în 2004, Georgeta a obținut medalia de aur și la proba de 8+1.

Cătălina Ponor

Cătălina Ponor a participat la Jocurile Olimpice 2004 din Atena, Grecia și în 2012 la Olimpiada de la Londra. La Atena a câștigat medalia de aur, ca membră în echipa română de gimnastică. De asemenea, ea a câștigat la aceeași olimpiadă medalii de aur la probele bârnă și sol. La Jocurile Olimpice de vară din 2016 a fost portdrapelul României la ceremonia de deschidere.

Constantina Diță

Atleta Constantina Diță-Tomescu, alergătoare pe distanțe lungi, a fost specializată în maraton și semimaraton. La Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing a câștigat medalia de aur la proba de maraton, reprezentând România.

Doina Ignat

Doina Ignat este o fostă canotoare cu un bogat palmares. A câștigat de-a lungul carierei 4 medalii de aur la Jocurile Olimpice. La Sydney în 2000 a obținut 2 medalii de aur la proba de 8+1 vâsle + 2 rame fără cârmaci. În 2004 la Atena a câștigat aur la 8+1 vâsle, iar în 2008 la Beijing a luat bronz la aceeași probă.

Viorica Susanu

Viorica Susanu a obținut 4 medalii de aur la Jocurile Olimpice. La ediția din 2004, de la Atena, a reușit să cucerească 2 medalii de aur, atât la proba 8+1 vâsle, cât și la 2 rame. Pe lângă cele 4 medalii de aur, la ediția din 2008 din Beijing a luat și bronzul olimpic.

Simona Amânar

Simona Amânar este o fostă gimnastă română de talie mondială, multiplu medaliată olimpică, mondială și europeană, în prezent arbitră de gimnastică. A obținut 7 medalii olimpice și 10 medalii la campionatele mondiale de gimnastică și a câștigat cu echipa României patru titluri mondiale consecutive. La ediția din 2000 de la Sydney a rămas în istoria sportului deoarece a realizat o săritură extrem de dificilă care îi poartă astăzi numele. La acea ediție a Jocurilor Olimpice a obținut 2 medalii de aur la proba pe echipe și individual compus, precum și o medalie de bronz.

Constanța Burcică

Constanța Burcică este o fostă canotoare româncă, triplă laureată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atlanta (1996), Sydney (2000) și Atena (2004).

 

Jocurile Olimpice de la Tokyo continuă pe canalele TVR care sunt disponibile în toate pachetele TV Satelit Acces sau în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TV. Dacă nu ești client, poți vedea Jocurile Olimpice prin aplicaţia Focus Sat, gratuit timp de şapte zile, activând unul din pachetele Play TV sau Play TV Extra.

Încearcă gratuit Play TV