„Pedagogul”- mult mai mult decât un thriller incitant
Înapoi la blog

„Pedagogul”- mult mai mult decât un thriller incitant

30.08.2021

"Alert, surprinzător și mai profund decât ne-au obișnuit producțiile de gen..."

Tu urmărești serialul Pedagogul la Focus Sat TV? Dacă nu te-ai convins înca, descoperă mai jos recenzia cinefililor de la TV Mania și urmărește sezonul 1 pe Focus Sat TV sau în aplicația Focus Sat. 

 

Articol preluat de pe TV Mania 

Alert, surprinzător și mai profund decât ne-au obișnuit producțiile de gen, serialul polonez „Pedagogul”, programat la Focus Sat TV începând din 23 august, în fiecare seară de luni și joi, la ora 21.30, ne antrenează încă de la început într-o poveste intensă, care se ramifică palpitant de la o secvență la alta.

Totul pornește din momentul în care întregul orășel Dobrowice este zguduit de descoperirea în pădure a corpului neînsuflețit al Joannei Walewska (Katarzyna Sawczuk), cea mai frumoasă și mai deșteaptă elevă din clasa ei de la liceul local. Ancheta care urmează, reacțiile colegilor fetei, culpabilitățile și suspiciunile, dar și sosirea din Varșovia a unui străin misterios, Pawel Zawadzki (Maciej Stuhr), reprezintă doar o parte a unei povești care reimaginează inteligent rețetele genului.

Adolescența, fără niciun fel de camuflaj

Chiar dacă are la bază algoritmul clasic al genului policier – crimă, anchetă, suspecți, interogatorii, rezolvare -, „Pedagogul” / „Belfer” se detașează prin stilul și prin atenția cu care este lucrat. După ce șeful poliției, Slawomir Slota (Pawel Królikowski), declară că este vorba despre o sinucidere, deși tânărul inspector Rafal Papiński (Piotr Glowacki) suspectează că este vorba despre o crimă, Pawel Zawadzki hotărăște să întreprindă propria cercetare.

Abia de aici cazul capătă profunzimi aparte, pentru că intervenția lui Pawel, profesor specializat în psihologia adolescenților, este un pretext narativ perfect pentru a construi un întreg eșafodaj de emoții în jurul teribilei crime. Fără să piardă din cadru evoluția cazului propriu-zis, „Pedagogul” surprinde cu finețe lumea tipică din interiorul unui liceu, cu toate orgoliile, conflictele, secretele, frondele, competițiile sentimentale și frământările proprii vârstei. Exterioarele din oraș și din pădure, filmate generos, în tonuri luminoase, atipice pentru producțiile de gen, constituie un contrast perfect cu tragedia plasată în cadru, evocând amar ingenuitatea pierdută a celor implicați.

O întreagă rețea de complicități și secrete găunoase se insinuează treptat în spatele muțeniei ostentative a mai tuturor celor din orășel, îngreunând cercetarea cazului.

În spatele întrebării leit-motiv „Cine a ucis-o pe Joanna Walewska?” se ivesc anxietăți, amenințări, droguri, sume suspecte de bani, schițând un univers adolescentin întunecat și familiar, care depășește în semnificații și diversitate a tipologiilor un thriller polițist obișnuit. Dincolo de priceperea cu care este construit substratul emoțional adolescentin al poveștii se află însă și numeroase trimiteri la o lume coruptă și venală, care își urmărește propriile interese, pe de-o parte, dar și la o subtemă ecologistă consistentă, pe de altă parte, ceea ce plasează întregul caz într-o contemporaneitate familiară și incitantă.

O echipă care te ține lipit de ecran

Ceea ce face ca numeroasele ramificații ale poveștii conținute în acest prim sezon de nouă episoade să funcționeze credibil este în primul rând scenariul bine articulat, care gradează inteligent conflictul, scris de Jakub Żulczyk și Monika Powalisz. Pe lângă regia fermă a lui Łukasz Palkowski, care imprimă poveștii un ritm mereu atrăgător, distribuția constituie un mare plus al acestei drame polițiste comparabile cu cele mai bune realizări ale genului (ca de exemplu excelentul „Crima din Easttown”, difuzat recent de HBO).

Carismaticul Pawel Zawadzki, personajul cheie al desfășurării întregii anchete, este interpretat de Maciej Stuhr (fiul talentatului actor polonez Jerzy Stuhr, cunoscut din „Decalog”, „Trei culori: Alb” sau „Habemus Papam”) cu dozajul perfect de îndrăzneală și ezitare, de altruism și urmărire neabătută a unui scop foarte personal în toată povestea.

De la Maciej Dabrowa (Jozef Pawlowski), iubitul Joannei, la prietena ei, Ewelina Rozlocka (Paulina Szostak) și la restul elevilor, apoi la grupul profesorilor, din care se detașează Daniel Poreba (Lukasz Simlat), profesorul de sport și profesoara Marta Mirska (Katarzyna Dabrowska), completați de bogatul cuplu Molenda (Grzegorz Damiecki și Magdalena Cielecka), eroii acestei reușite drame polițiste sunt interpretați cu un echilibru și o subtilitate care ridică povestea mult peste producțiile de gen.

Cu o coloană sonoră excelentă și o scenografie care potențează expresiv atmosfera, „Pedagogul” ne câștigă interesul și empatia de la bun început, în buna tradiție a consacratei și atât de familiarei cinematografii poloneze, care ne-a rezervat, nu o dată, realizări de clasă.

Cu toate aceste reale atuuri, nu e de mirare că serialul „Pedagogul”, difuzat în premieră de Canal+ în 2016, a fost un succes instantaneu, depășind recordul absolut de audiență al postului și fiind premiat cu două premii importante ale Academiei Poloneze de Film.

Focus Sat TV este inclus în toate pachetele tv satelit Acces și în pachetele TV Online Play TV, fără costuri suplimentare.

Cei care nu sunt clienți Focus Sat, pot vedea Pedagogul la Focus Sat TV live sau on demand prin aplicaţia Focus Sat, gratuit timp de şapte zile, activând unul din pachetele Play TV sau Play TV Extra.

Încearcă gratuit Play TV