Aplicația Focus Sat
TV Online în aplicația Focus Sat pe orice dispozitiv smart conectat la internet, oriunde în UE
Filmul Colectiv (Collective), unul dintre cele mai cunoscute filme documentare din ultima perioadă, pune România pe harta cinematografică internațională . Povestea care stă la baza filmului este tragedia din clubul Colectiv din 30 octombrie 2015 și modul în care acest eveniment a dezvăluit cât de corupt este sistemul medical românesc.
În timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravityun incendiu, ce inițial părea minor, a devenit catastrofal. Scântei care făceau parte din recuzită au dus la aprinderea unui burete poliuretanic (necesar pentru antifonare), iar de aici până la finalul tragic nu a mai fost mult. Incendiul s-a extins extrem de repede în tot clubul transformând o seară de concert într-o tragedie în care și-au pierdut viața 64 de artiști, fotografi, jurnaliști, olimpici și studenți străini.
Având în vedere amploarea situației, Ministerul de Interne a instituit Planul roșu de intervenție. La nivel național s-au organizat echipe multi-disciplinare pentru intervențiile chirurgicale ce erau vitale pentru salvarea celor grav afectați. Spitale din Europa au răspuns imediat apelului și au fost de acord să primească pacienți care aveau nevoie de tratamente speciale și care în țară fie nu existau, fie nu mai aveau locuri disponibile. Majoritatea rănilor și afecțiunilor au fost provocate de bucățile de burete în flăcări ce au căzut peste victime. Cei mai mulți dintre răniți au avut nevoie de intervenții complexe pentru a le putea salva viața. Din acest motiv, guvernul de la acea vreme a emis o procedură legală prin care toți cei afectați de acest incendiu vor beneficia de intervenții gratuite.
Acest eveniment a dezvăluit cât de prost pregătit este sistemul de sănătate din România pentru a face față unor momente de criză. Din acel moment se confirma faptul că această realitate costă viața oamenilor indiferent de cauză. În urma acestei tragedii s-au decretat 3 zile de doliu național. De asemenea, Primul Ministru de la acea vreme, Victor Ponta, a demisionat, iar primarul sectorului 4 a fost arestat. Acest incendiu a fost clasat drept cel mai grav accident la nivel național după 1989, fiind înregistrate chiar mai multe decese decât în cazul accidentului aviatic de la Balotești din 1995 care s-a soldat cu 60 de morți.
Mai mult decât atât, din acel moment oamenii au ales să nu mai accepte situații în care nu se simt în completă siguranță. Din acest motiv, un guvern interimar a fost propus pentru a oferi o perioadă de tranziție sistemului public de sănătate și nu numai, un guvern care să răspundă nevoii oamenilor de stabilitate, transparență și corectitudine. Așteptările erau foarte mari, societatea nu putea uita ușor cauza demisionării guvernului anterior. Iar acest lucru s-a văzut foarte bine mai târziu, la protestele din 2017 împotriva Ordonanței 13. Cauza? Nu se mai acceptau soluții ce nu erau discutate, ce nu erau bine analizate și extrem de precaut puse în aplicare. Colectiv a pus în mișcare o societate ce parcă uitase că mai are un cuvânt de spus, iar rezultatele au fost simple: puterea este în oameni.
Un reporter neînfricat începe o investigație privind cauzele incendiului din Colectiv. Din acest proces nu scapă nimeni, nici măcar autoritățile care au avut o mare parte din vină pentru moartea a zeci de persoane. Tragedia situației vine în momentul în care decesele oamenilor nu au survenit în urma accidentului propriu-zis, ci din cauza infecțiilor pe care le-au făcut în spitale. Jurnalistul hotărât să descopere adevărul cu orice preț și să îl dezvăluie tuturor este Cătălin Tolontan, un reporter de la Gazeta Sporturilor.
Lipsa răspunsurilor din partea autorităților, corupția din sistemul medical, complicitatea industriei farmaceutice, indiferența și minciuna au fost elementele cheie ce au stat la baza hotărării și dorinței lui Cătălin Tolontan de a continua investigația cu orice preț. O discuție cu oameni din sistem ce îl avertizau pe Tolontan să aibă grijă, de dragul familiei și de dragul celor apropiați, devine o scenă extrem de reprezentativă pentru apărarea tristului adevăr: orice intuiție privind corupția devenea deja o confirmare. Acest lucru, alături de dorința de a săpa mai mult și de a demasca întreaga caracatiță a sistemului public de sănătate devine scopul principal al echipei de investigație.
Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, în 4 septembrie 2019. Ulterior, a urmat lansarea în România pe 28 februarie 2020, iar pe 20 noiembrie 2020 în mai multe state precum Marea Britanie și SUA. Povestea filmului documentar, actorii și întreaga echipă au adus la viață un moment extrem de sensibil pentru societatea din România, însă unul care nu trebuia niciodată uitat. Acest lucru a fost extrem de apreciat la nivel mondial, iar premiile nu au întârziat să apară.
Criticii au văzut acest fim drept un moment crucial pentru cinematografia europeană care îşi îndreaptă privirea spre jurnalismul de investigație. În anul 2020 a câștigat Premiul Academiei Europene de Film pentru "cel mai bun film documentar". În 2021 Critics' Circle Film Awards din Londra a desemnat Colectiv ca fiind cel mai bun film documentar. În urma succesului, pelicula a fost selectată pentru Premiile Oscar. Este pentru prima dată când România apare la Oscaruri și, mai mult decât atât, este selectat pentru două categorii: "Cel mai bun lungmetraj internațional" și "Cel mai bun lungmetraj documentar".
Alexandru Nanau este regizorul și producătorul filmului, Răzvan Lutac, Mirela Neag, Cătălin Tolontan, Tedy Ursuleanu, Vlad Voiculescu sunt artiștii, victimele sau persoanele care au făcut parte din administrația de atunci. Ceea ce este extrem de important de menționat este că "personajele" ce fac parte din acest film-documentar au luat parte la acel tragic eveniment și sunt cei care aveau răspunsurile căutate.
La categoria „Cel mai bun lungmetraj documentar” lista completă a nominalizărilor include:
La categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional” lista completă a nominalizărilor include:
Pentru toți cei care vor să știe mai multe despre acest eveniment, cei care vor să vadă investigația lui Cătălin Tolontan și a echipei lui sau dacă pur și simplu vor să vadă perspectiva adusă de acest multi-premiat film documentar, Focus Sat oferă clienților de Play TV Extra acces inclus la HBO GO unde Colectiv poate fi vizionat oriunde, oricând. De asemenea, Pro Cinema va fi singurul canal românesc ce va transmite live în dimineața zilei de 26 aprilie, începând cu ora 3:00, Gala de decernare a Premiilor Oscar.
Canalul Pro Cinema se poate viziona și online, oriunde, pe orice tip de dispozitiv smart, dacă sunteți abonat la pachetul TV online Play TV.