Baron Noir - Recenzie Cinemagia
Înapoi la blog

Baron Noir: superhitul francez explorează apele murdare ale politicii

12.07.2021

Articol preluat de pe Cinemagia.ro

Serialul cu popularul Kad Merad arată cum jocul de şah al politicii nu se opreşte niciodată

Citim ştirile şi suntem la curent cu deciziile politice, dar oare cât cunoaştem exact din ceea ce se întâmplă în spatele uşilor închise şi dincolo de declaraţiile publice intens cosmetizate? Mai nimic, pentru că politica este un joc de poker, iar jucătorii îşi ţin cărţile la piept. Serialul francez Baron Noir, producţie Canal+ Création Originale care se lansează pe 12 iulie pe noul canal Focus Sat TV, ridică vălul murdar al politicii şi ne arată elaboratele sale coregrafii, pline de corupţie, lovituri sub centură şi trădare.

În rolul principal îl vedem pe Kad Merad, actorul devenit celebru în întreaga lume după ce a jucat în fenomenalul succes de casă francez Bienvenue chez les Ch'tis (21 de milioane de spectatori doar în Franţa). Etichetat drept actor de comedie, Merad schimbă complet tonul cu protagonistul din Baron Noir, Philippe Rickwaert, primar uns cu toate alifiile al oraşului Dunkerque, deputat în parlamentul francez şi mână dreaptă a candidatului stângii, Francis Laugier (Niels Arestrup, foto centru) la preşedinţia Franţei. Ameninţat de norul gros al unei condamnări pentru corupţie, Philippe este pus pe linie moartă de Laugier, iar această trădare îi va activa eroului setea de răzbunare. Şi când eşti la curent cu toate învârtelile partidului, chiar că ai muniţie ca să te răzbuni...

Baron Noir (în unele ţări a fost difuzat cu titlul Gangsteri republicani, foarte sugestiv pentru mizele serialului) oferă o perspectivă foarte credibilă asupra politicii şi nu e prin nimic mai puţin atractiv prin faptul că tot ceea ce se întâmplă în serial vizează o altă ţară. Este extrem de uşor să îţi imaginezi că aceleaşi jocuri (ba am putea spune uneori chiar mai murdare şi lipsite de scrupule), aceleaşi negocieri şi aceleaşi sacrificări se întâmplă şi pe la noi.

Nu ne temem să spunem că Philippe Rickwaert este poate unul dintre cei mai complecşi eroi de serial văzuţi în ultimii ai. Este ceva în egală măsură respingător şi ataşant în acest politician cu experienţă şi cu cunoştinţe în toate straturile societăţii (în primul episod îl vedem împrumutând bani de la un gangster pentru a acoperi marea gaură din bugetul primăriei sale). Pe hârtie, Philippe a făcut destule rele ca să merite ani buni la zdup, dar Kad Merad reuşeşte să-l ambaleze într-un personaj extrem de vizionabil, chiar dacă te simţi uneori vinovat că îl placi. Lucrurile devin şi mai interesante de la al doilea episod, când Laugier, acum preşedintele Franţei, nu-i oferă niciun loc în guvern, iar Philippe pricepe că a căzut în dizgraţie şi că acum e singur împotriva tuturor...

Baron Noir arată foarte bine psihologia compartimentalizată a politicianului. Îl vedem pe Philippe tratând cu gangsteri, sacrificându-şi meschin un aghiotant şi şantajând un poliţist corupt, asta printre alte lucruri care stau dovadă că personajul cu siguranţă nu este unul pozitiv. În acelaşi timp îl vedem marginalizat pentru imagine, iar asta îl transformă într-un „underdog” (i.e. oponentul cu cele mai mici şanse să câştige) şi puţine sunt tipurile de personaje mai susceptibile să stârnească simpatia publicului decât candidatul fără şanse, care trebuie să improvizeze la nesfârşit pentru a-şi face din nou loc la masa puterii.

Poate că eroii pozitivi sunt mai ataşanţi, dar cei gri sunt categoric mai captivanţi. Şi este greu să găseşti un personaj mai gri ca Philippe. Dă-i întâlnire pe Focus Sat TV începând din 12 iulie, în fiecare luni şi joi, câte două episoade pe seară, începând de la 21:30.

În 12 iulie Focus Sat, furnizor de servicii de televiziune digitală prin satelit, parte din familia M7 Canal+ Group, lansează propriul canal tv, Focus Sat TV, şi îşi propune să ofere experienţă originală de vizionare cu seriale europene multipremiate, de la Canal+ Création Originale. Iar primul serial care are premiera pe noul canal TV este Baron Noir. Focus Sat TV devine un nou canal TV format dintr-un mix de informaţii şi conţinut de divertisment de calitate, care este disponibil tuturor clienţilor Focus Sat, fără costuri suplimentare. Focus Sat TV este inclus în toate pachetele tv satelit Acces și în pachetele TV Online Play TV.

Dacă nu ești client, poți viziona noul conţinut de la Focus Sat TV live sau on demand prin aplicaţia Focus Sat, gratuit timp de şapte zile, activând unul din pachetele Play TV sau Play TV Extra

Încearcă gratuit Play TV