Monștrii sacri ai cinematografiei românești revin pe ecrane
Înapoi la blog

Monștrii sacri ai cinematografiei românești revin pe ecrane

19.05.2023 Recomandări TV

În luna mai, delectează-te cu producții românești care au făcut istorie!

Fie că ai crescut cu ele sau abia le descoperi, comediile de aur ale cinematografiei românești reușesc să îți aducă și acum zâmbetul pe buze. Iată ce capodopere am pregătit luna aceasta pentru vizionare mai întâi pe Focus Sat TV și ulterior, la cerere, oricând dorești în Biblioteca VOD din Focus Sat App.

B.D. la munte și la mare

B.D. la munte și la mare (Brigada Diverse 3, 1972) este al treilea film din seria Brigada Diverse, un mini-serial de comedie  în care se regăsesc mari actori ca Toma Caragiu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu.

Tovarășii din „Brigada Diverse” dejoacă planurile „bandiților internaționali” care activează pe teritoriul patriei noastre încercând să introducă droguri (prafuri pentru mama-mare) prin zona litoralului, cât și în munți de unde sustrag icoane de o valoare inestimabilă.

Gogu, Patrăulea și Trandafir sunt atrași în cursă de domnul Vasilescò care le promite contracte în străinătate (Londra, Paris, Tokio...) și cad din nou în mâinile Miliției, deși sunt niște simpli intermediari sau mai bine zis doar comis-voiajori.

A doua jumătate a filmului conține de altfel cele mai bune 20 de minute ale cinematografiei românești, umorul autentic ce rezultă din comicul de situație, dar mai ales prin cel de caracter realizat datorită interpretării strălucite a celor trei actori fiind savurat de mii de telespectatori și după mai bine de 40 de ani.

Vezi Online

B.D. la munte și la mare

Șeful sectorului suflete

O tânără chimistă își da seama că relația ei cu un bărbat egoist, posesiv și gelos nu duce nicăieri și ar face mai bine să-i pună capăt. În fiecare zi încearcă să se convingă de acest lucru, purtând un dialog cu un personaj imaginar care, de fapt, este propria ei conștiință, și pe care îl numește „șeful sectorului suflete”. Întâmplător, conștiința ei seamănă foarte mult cu un meteorolog simpatic și inteligent pe care l-a cunoscut cu mulți ani în urmă.

Distribuție: Radu Beligan, Vasilica Tastaman, Amza Pellea

Regie: Gheorghe Vitanidis

Vezi Online

Șeful sectorului de suflete

Mofturi 1900

În filmul său „Mofturi 1900” regizorul Jean Georgescu prezintă „miticii” care de la cafenea purced si la cafenea povestesc tot ce li s-a intamplat. „Miticii” acelei epoci se nășteau și mureau în acel loc. Filmul se petrece la cafenea, căci acolo este patria și cimentul care leagă pățaniile locuitorilor de la diferite mese ale localului.

Distribuție: Iurie Darie, Ion Dichiseanu

Regie: Jean Georgescu

Vezi Online

Mofturi 1900

Titanic vals

Din 24 mai, ora 21:30

Acțiunea se petrece în jurul lui Spirache Necșulescu, un funcționar modest la prefectură, om cu familie grea. O neașteptată moștenire de 50 de milioane de lei îl aruncă pe un traseu de destin la care nu gândise niciodată. Împotriva propriei voințe, omul se vede antrenat în manevrele politicianiste locale. Autorul îl antreneazǎ pe blândul si onestul Spirache într-o rotație existențială de 180 de grade față de vechiul său fel de trai. Protipendada politică a urbei, dar și familia sa mânată de interese meschine, egoiste, animată de o uriașă dorință de parvenire îl presează să intre în politică pentru un post de deputat. Obligat să țină un discurs politic, în stilul demagogic obișnuit în asemenea împrejurări, Spirache spune de la balconul Primăriei, cu sinceritate, că nu poate promite nimic concetățenilor săi și ca deputat “nu va face nimic”.

Ecranizare a piesei omonime a lui Tudor Muşatescu, filmul „Titanic-Vals” (1965) a beneficiat de un scenariu excelent scris de dramaturg în colaborare cu regizorul Paul Călinescu. Acţiunea desfăşurată în piesa de teatru în doar două interioare este mutată în stradă, fiind extinse anumite întâmplări abia sugerate în piesă. Exterioarele filmate în Câmpulung Muscel şi Bucureşti redau atmosfera oraşului interbelic românesc cu case patriarhale - ce au în faţă grădiniţe cu flori, iar în spate curţi încăpătoare unde aleargă în voie găini şi gâşte, cu chioşcul pentru fanfară şi cu havuzul din piaţa publică, cu berării şi cafenele unde consumatorii pot sta la o mică bârfă sau pot admira spectacolul străzii, cu birje ce duc şi aduc oamenii la sau de la gară şi chiar cu automobile destul de rare în acele vremuri.

Distribuție: Grigore Vasiliu-Birlic, Kitty Gheorghiu-Musatescu, Silvia Fulda

Regie: Paul Călinescu

Vezi Online

Titanic vals

Baltagul

Din 31 mai, ora 21:35

Ecranizarea romanului cu același nume scris de Mihail Sadoveanu, drama regizată de Mircea Mureșan urmărește tragedia unui cioban dispărut în împrejurări misterioase. Soția sa reface drumul parcurs de acesta cu turmele de oi și află adevărul: bărbatul a fost asasinat chiar de cei pe care îi credea aproape. Cu îndârjirea specifică unei femei de la munte, Victoria Lipan restabilește adevărul și pornește pe urmele criminalilor.

Distribuție: Margarita Lozano, Sidonia Manolache, Folco Lulli

Regie: Mircea Mureșan

Baltagul

 

Capodoperele românești nemuritoare se văd online cu Focus Sat App

Canalul Focus Sat TV este disponibil în toate pachetele TV Satelit Acces, precum și în toate pachetele TV Online Play TV.

Ai ratat un film difuzat pe Focus Sat TV pe care voiai să-l vizionezi? Îl vei găsi în Biblioteca VOD din Focus Sat App și il vei putea urmări oricând și de oriunde pe orice ecran smart.

În cazul în care ai un pachet TV Satelit Acces activ și vrei să urmărești online transmisiunile Focus Sat TV, este posibil cu Focus Sat App. Descarci gratuit aplicația și te autentifici cu datele din Contul meu Focus Sat. Află mai multe AICI.

Dacă nu ai deja aplicația o poți descarca și testa gratuit timp de 7 zile pe orice dispozitiv smart: mobil, tabletă, laptop, smart TV. Poți adăuga în lista de favorite filmele și serialele preferate de la Focus Sat TV și nu ratezi nicio premieră sau episod nou.

Acum ai posibilitatea să descarci pe mobil sau pe tabletă orice film din Biblioteca VOD Focus Sat TV și să îl vezi offline de oriunde, fără a-ți fi necesară o conexiune la internet.

Alege oferta specială TV Online cu 50% reducere în prima lună și vezi canalele TV preferate și conținut VOD la cerere pe orice dispozitiv smart: sute de filme, seriale exclusive, documentare premium și desene animate.

Oferta TV Online