Despre bani și sânge. Numai la Focus Sat
Înapoi la blog

Despre bani și sânge. Un thriller de excepție numai la Focus Sat

30.04.2024 Recomandări TV

Din 13 mai vezi în premieră exclusivă în România serialul „Despre bani și sânge” numai în Focus Sat app.

Un thriller bazat pe cartea jurnalistului de investigație Fabrice Arfi. Producția originală Canal+ regizată de Xavier Giannoli poate fi urmărită integral în Biblioteca VOD din Focus Sat app chiar din data premierei.

Frauda secolului: cea mai ingenioasă lovitură fiscală din ultimul secol

„Despre bani și sânge este o ecranizare inspirată din fapte reale. Scenariul este inspirat din cartea „D’argent et de sang” publicată în 2018 sub numele jurnalistul de investigație Fabrice Arfi. Acesta descrie o  fraudă fără precedent din Franța anilor 2008-2009, fiind denumită la acea vreme de către oamenii presei drept „frauda secolului”.

În anul 2005 Uniunea Europeană a inițiat un sistem de comercializare a emisiilor de carbon în vederea combaterii încălzirii globale și a reducerii poluării, iar companiile europene primeau credite pe care le putea vinde sau cumpăra pe o piața bursieră dedicată. Imediat au apărut profitori care au speculat breșa din legislația locală și au cumpărat aceste credite fără TVA din străinătate, cu scopul de a le vinde în Franța cu TVA, folosind conturi false și firme înființate în zonele offshore. În Franța au fost provocate daune de aproximativ 1,6 miliarde de euro, iar Uniunea Europeană a pierdut cel puțin 6 miliarde de euro.

Protagoniști demni de un joc de poker la aceeași masă cu Danny Ocean

Fitous (Ramzy Bedia) și Bouli (David Ayala) sunt doi tunisieni cu „școala vieții”, ce își etalează aparența statutului financiar prin haine în culori țipătoare, imitații ale celor mai cunoscuți designeri. Adaptându-se cu ușurință pe străzi și având atitudinea potrivită, o combinație dintre dozele perfecte de îndrăzneală și actorie, aceștia își câștigă pâinea de zi cu zi pe străzile cartierului Belleville din Paris. Descoperind metoda de fraudă cu TVA, ei pun în aplicare un plan simplu, care îl va include și pe Jérôme Attias (Niels Schneider), un broker pasionat de jocurile de noroc.

Chiar dacă te căsătorești cu banii, nu strică niciodată mai mulți bani

Jérôme Attias intră în sânul unei familii foarte bogate din Paris, prin căsătorie. Totuși, acesta nu ezită să se asocieze cu cei doi tunisieni pentru a fura peste 1 miliard de euro. Lucrurile se complică atunci când oficialul guvernamental Simon Weynachter (Vincent Lindon) descoperă frauda în timpul verificării unui transport de panouri solare. Făcând din capturarea lui Jérôme o misiune obsesivă, acesta își construiește o întreagă rețea de oameni pe care îi implică în caz. Fugind de problemele din viața personală, Simon se izolează în muncă. Situația depășește granitele cartierului Belville ajungând în Las Vegas și Tel Aviv, trecând pe la Bursa de Valori din New York și prin cazinourile din Manila. Olga Kurylenko (poate ai văzut-o și în „007: Partea lui de consolare”/„Quantum of Solace”) joacă rolul Juliei, iubita lui Jérôme.

Simon și demonii săi

Simon Weynachter înființează un nou departament de investigații pentru a lupta împotriva criminalității corporațiilor. În timpul unei cercetări de rutină el descoperă ceea ce mai întâi pare a fi o înșelătorie clasică cu TVA-ul. Vinovații sunt Fitous, Bouli și Jerome. Obsesia lui Simon pentru investigație se instalează rapid făcând imposibil ca fiica sa dependentă de droguri, Emilie, să mai poată avea o relație apropiată cu el. Simon încearcă să-i prindă pe criminali înainte ca aceștia să reușească „escrocheria secolului”, însă aceștia găsesc mereu modalități să scape în ultimul moment. Simon nu are nicio idee unde se află infractorii și nici unde este fiica lui. Și ea i-a scăpat printre degete.

Un regizor de excepție și o distribuție premiată

Serialul „Despre bani și sânge” a fost creat, scris și regizat de Xavier Giannoli - laureat cu 2 Premii César pentru „Iluzii pierdute”/„Illusions perdues” (2021), a fost nominalizat la  Palme d’Or pentru „Când eram cântăreț”/„Quand j’étais chanteur” (2006) și „À l’origine” (2009) și la César pentru „Marguerite” (2015). Iar Frederic Planchon este co-regizor.

Vincent Lindon, actorul francez care îl interpretează pe Simon Weynachter, este laureat cu 5 premii pentru Cel mai bun actor pentru prestația sa în diferite producții: La Moustache – Cabourg Film Festival, 2005; Welcome – Silver Ribbon, 2010; The Measure of a Man - César Awards, Cannes Film Festival și Lumières Award, 2016; Diary of a Chambermaid - Lumières Award, 2016; și cu 2 premii pentru Cel mai bun actor în rol secundar în Titan la  DiscussingFilm Critic Awards și Los Angeles Film Critics Association, 2021. Iar numărul de nominalizări la diferite festivaluri internaționale se apropie de 20 în perioada 1993-2022.

Actorul franco-canadian Niels Schneider (Jérôme Attias) a debutat în filmul lui Xavier Dolan I Killed My Mother (2009), iar la nivel internațional a câștigat recunoaștere în pelicula Heartbeats (2010). La Festivalul de Film de la Cannes din 2011 a câștigat premiul Trophée Chopard pentru Revelația masculină a anului. Iar în 2017 a câștigat premiul César pentru Cel mai promițător actor pentru interpretarea sa din Dark Inclusion (2016). În 2019, a fost numit Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franța.

Judith Chemla (Annabelle Attias-Frydman) a fost nominalizată pentru Cea mai bună actriță în rol secundar la cea de-a 38-a ediție a premiilor César din anul 2012, pentru rolul său în Camille Rewinds.

Olga Kurylenko (Julia) și-a lansat cariera în cinema cu thrillerul de acțiune Hitman (2007)și a câștigat recunoașterea internațională în rolul lui Camille Montes din filmul cu James Bond 007: Partea lui de consolare”/„Quantum of Solace (2008). În 2008 a fost laureată a Brooklyn International Film Festival pentru The Ring Finger la categoria Cea mai bună actriță, iar în 2012 la Boston Society of Film Critics Award pentru Seven Psychopaths la categoria Cea mai bună distribuție.

Vezi online cel mai așteptat serial

Din 13 mai urmărește online primul sezon al celui mai așteptat serial din Focus Sat app, subtitrat în limba română: „Despre bani și sânge”! Va fi disponibil integral și exclusiv în Biblioteca VOD din Focus Sat app de oriunde te afli în UE, pe orice tip de dispozitiv smart: mobil, tabletă, laptop, smart TV. Iar dacă dorești, îl poți descărca pe mobil sau pe tabletă pentru a-l vedea offline atunci când nu ai conexiune la internet.

Dacă nu ești client Focus Sat încă, ai posibilitatea să testezi gratuit Focus Sat app timp de 7 zile.

Testează 7 zile gratuit